+381 (0)63 833 65 61 [email protected]

Materijali za prevlačenje

by

Materijali za prevlačenje: Po pravilu svaki materijal koji se ne raspada u istopljenom stanju se može koristiti kao materijal za prevlačenje termalnim sprej-prskanjem. U zavisnosti od vrste termalnog sprej procesa, materijal za prevlačenje može biti u vidu žice ili praha.

U pdf prilozima su prikazani neki od najčešće korišćenih materijala uz najtipičnije primere, karakteristike i primere aplikacija. Odabir materijala za prevlačenje koji korespondira sa određenim načinom primene zahteva posebna znanja o servisnom okruženju kao i poznavanje materijala.

Pored fizičkih karakeristika, kao što su koeficijent širenja, gustina, toplotna provodljivost i tačka topljenja, dodatni faktori kao što su oblik čestice, distribucija veličine čestice i proizvodni proces materijala u prahu (tj. sabijeni, stvrdnuti zagrevanjem, kompozitni) utiču na svojstva prevlake. S obzirom da je većina materijala za prevlačenje dostupna u vidu legura ili mešavina, postoji skoro neograničen broj kombinacija, ali pravi odabir se može postići samo uz pomoć višegodišnjeg iskustva i poznavanja materije.